Un sac, s’il vous plait!

Fredagen började med köp av 3dagarsbiljetter från RTM, vilka är Marseilles motsvarighet till Västtrafik. Sedan började på ett café där vi kunde äta vår frukost. Efter mycket letande i le panier, där ett vagabondrekommenderat café skulle ligga, gav vi slutligen upp och tog första bästa Starbucks, kanske främst för internetuppkopplingens skull.det visade sig snabbt att det inte var några berlin-priser, utan snarare lika som på starbucks i göteborg. (5€ för en cappucino….)

Sedan begav vi oss till vieux port, en gammal hamn som säkert skulle vara jättefin, om det inte vore för ett jättestort vägarbete runt hela hamnen. Istället fortsatte vi bortåt, längs med en väldigt trafikerad gata och tittade på felparkeringar, och räknade antalet renault twingos som körde förbi. Det visade sig vara en extremt populär bil, både äldre och nyare versioner.

20120915-102405.jpg
Seriöst? Vem parkerar på refugen mellan två vägbanor?

20120915-102850.jpg
För att få lite utsikt tog vi oss upp på en militär ruin som troligen varit del av den mur som omringade Marseille. Det var väldigt fint, och ett perfekt utsiktsställe, men några skyltar som förklarade platsen fick man leta efter. Det fanns några dikter på franska, men de förklarade ingenting, utom det att det var någon typ av minnesmärke.

20120915-102903.jpg
utsikten från muren. Framåt ser vi Vieux Port, och bakom det centrala Marseille.

Efter lunch gick vi tillbaka till hotellet för att byta om till strandkläder, och på spårvagnen plockade jag på mig ett ex av dagens metro. Ja visst är den på franska, men jag kan faktiskt läsa den med lite ansträngning. Lite grann sitter fortfarande i från franskastudierna. Det viktiga med den här tidningen är dock inte språket, utan formatet. Det här borde väl ändå vara ett jättebra format på dagstidningar överallt? Mindre papper går åt till samma mängd tidningar, och lite mindre text gör väl inget? Så här tycker jag att metro i sverige också borde göra, helt klart.

20120915-103841.jpg
Efter en stunds resa med buss kom vi till stranden vid vieille chapelle och promerade bort till plage des gatons där vi stannade för att titta på ett gäng surfare som just höll på att lära sig surfa. Här var stranden inte av sand, utan av små små stenar, finslipade av havet.

20120915-104120.jpg
Mina fötter bland stenarna.

20120915-104226.jpg
Pierre i vattnet. Vi kan ju säga att det INTE var långgrunt.

20120915-104406.jpg
Efter ett par timmar fortsatte vi promenera och kom fram till en park där mängder av drakar flög omkring i luften. Det här var verkligen häftigt, jag har aldrig sett något liknande förr. Dock tror jag inte att jag skulle kunna ha drakflygning som hobby…

20120915-105039.jpg
Efter lite matshopping på monopris, där jag lärde mig hur bra det är att kunna be om en påse till varorna på franska, åkte vi tillbaka till hotellet för att äta salta kex, dricka rosé och äta vindruvor. (vindruvorna visade sig tyvärr vara mögliga nere i botten, men kexen och även rosévinet var gott, även om det var ett vanligt ”vin de France” utan några ”appellationes authorisée” , som det står på de finare vinerna.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s